Kornati - Smrekar, Aleš (Geografski obzornik, 2001)
Na Kornatih, arhipelagu s številnimi majhnimi otoki, ki so zelo izpostavljeni zakrasevanju, so bila kmetijska zemljišča že v preteklosti kljub neugodnim pogojem namenjena zlasti pašnikom in deloma tudi poljem. V novejšem času se vse bolj uveljavlja turizem, predvsem nautični. Z ustanovitvijo Narodnrga parka Kornati leta 1980, ki zajema le zunanji, najbolj atraktivni del otočja, so bili oblikovani kriteriji, s pomočjo katerih lahko varujejo morsko in kopno pokrajino.
Keywords: Hrvaška; Kornati; narodni parki; regionalna geografija; turizem