No alternative: postmodern art and exigencies of business - Debeljak, Aleš (Teorija in praksa, 1994)
Medtem, ko se je modernistična umetnost izpela znotraj institucije avtonomne umetnosti, se je avantgarda uprla avtonomiji sami. Avantgardni prenos estetskih idealov v živi svet se je smatral kot mogoč preko radikalne socialne revolucije. V sodobnem korporativnem kapitalizmu je estetizacija živega sveta nastala preko koristnih proizvodov industrije kulture brez pripadajoče socialne tranformacije. Namesto krtičnega izziva korporativni hegemoniji postmoderna umetnost, na splošno in pop-art posebno, enostavno odsevata korporativne vrednote na pasivno-regresiven način.
Keywords: art; umetnost; postmodernizem; vrednote; avantgardnost; pop kultura