Slovene students in central and eastern Europe up to 1918 - Gantar Godina, Irena (Dve domovini, 1996)
Prispevek je prikaz ti. začasne emigracije slovenskih izobražencev, ki so morali vse do leta 1919 študirati na neslovenskih univerzah. Največ jih je obiskovalo nemški univerzi na Dunaju in v Gradcu, po letu 1882 jih je precej obiskovalo češko Karlovo univerzo v Pragi, katoliška stran na Slovenskem pa je skušala prepričati dijake, naj obiskujejo univerzi v Galiciji, tj. Krakovu in Lvovu. Kot poseben fenomen so predstavljeni tudi slovenski izobraženci, ki so v 60. in 70. letih 19. stol. prostovoljno odhajali poučevat na ruske šole.
Keywords: 19./20.st.; Central Europe; Eastern Europe; education; izobraževanje; profesorji; slovenski izseljenci; Srednja Evropa; student; študenti; Vzhodna Evropa