Petovionske Nutrice in njihov potencialni vpliv na češčenje Marije - Visočnik, Julijana (Edinost in dialog, 2025)
Nutrice, ki jim pripisujemo predrimski izvor, veljajo za najpomembnejši kult v Petovioni. Njihovega izrednega pomena ne potrjuje samo število spomenikov, kjer so ali epigrafsko ali ikonografsko (pogosto tudi oboje) izpričane, temveč tudi dejstvo, da so predrimski kult vzeli za svojega tudi italski priseljenci in da se je razširil med pripadniki vseh družbenih razredov; na votivnih spomenikih so namreč kot dedikanti dokumentirani tako člani municipalne elite kakor tudi osvobojenci, sužnji in peregrini. Tako antični kulti kakor tudi takratna filozofska misel so vplivali na oblikovanje krščanske misli, zato se zdi samoumevno, da je kult Nutric s svojim sporočilom in zakoreninjenostjo v okolje vplival na češčenje Marije, ko se je postopoma razširilo tudi na naš prostor. Ostaja pa vprašanje, kako ta vpliv dokazati.
Keywords: begginnings of Christianity; cult of Nutrices; češčenje Marije; kult Nutric; late antiquity and the early middle age; Petoviona (Poetovio); Poetiovio; pozna antika; veneration of Mary; začetki krščanstva; zgodnji srednji vek