S telovadbo do zdrave starosti - Šibanc, Karmen (Šport (Ljubljana), 2024)
Redna in sistematična telesna dejavnost starejših pozitivno vpliva na telesno in duševno zdravje ter dobro počutje. Vadbe, kot so orodna telovadba in z njo povezane skupinske vadbe, ohranjajo telesno zdravje, mišično moč, gibljivost, skladnost gibanja, vzdržljivost in ravnotežje, hkrati pa pripomorejo k boljšemu duševnemu počutju z zmanjševanjem osamljenosti in povečevanjem družbene povezanosti. V Sloveniji se ponašamo z bogato in uspešno zgodovino telovadbe in orodne telovadbe, ki sega dobro poldrugo stoletje v preteklost. Raziskave potrjujejo, da različne telesne dejavnosti in družbene podpore močno izboljšujejo kakovost življenja starejših.
Keywords: aging; artistic gymnastics; gibalne sposobnosti; kakovost življenja; motor skills; orodna telovadba; physical activity; quality of life; sport; staranje; šport; telesna dejavnost