Ultrazvočna diagnostika obolenj dojke - Guna, Franc (Radiology and oncology (Ljubljana), 1998)
Ultrazvočna preiskava dojke je komplementarna kliničnemu pregledu pri ženskah,ki so mlajše od petintrideset let in imajo znamenja obolenja dojke, pogosto pa je dopolnilna tudi pri nekonkluzivnem mamografskem izvidu. Metoda zmore razlikovati med tekočinskimi in čvrstimi tvorbami v dojki, z določeno verjetnostjo pa tudi diferencirati čvrste tvorbe same. Posebej pomembno je ločevanje benignih sprememb od malignih, čemur pa se lahko z ultrazvočno preiskavo le bolj ali manj približamo. Predstavljeni so diagnostični algoritem, parametri in kriteriji opredeljevanja bolezenskih sprememb.
Keywords: bolezni; Breast diseases; diagnostika; dojke; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika