"Dajati pobudo, priložnost in navad pravilnim telesnim vajam" (ob 150-letnici ustanovitve prvega slovenskega telovadnega društva Južni Sokol) - Pavlin, Tomaž (Šport (Ljubljana), 2013)
1. oktobra 1863 je v Ljubljani potekal ustanovni občni zbor prvega slovenskega telovadnega društva, ki so ga ustanovitelji poimenovali Južni Sokol. Akcija je stekla že v letu 1862, kmalu po organiziranju češkega telovadnega društva Sokol v Pragi. Južni Sokol je bil začetnik sokolskega gibanja na Slovenskem, množičnega civilnodružbenega gibanja, nosilca modernega sestava telesnih vaj, ki so ga obelodanili v prvem slovenskem strokovnem priročniku Nauk o telovadbi 1867. Slovenski sokoli so za razliko od marsikaterega evropskega okolja, ki je podobno dejavnost imenoval gimnastika, Nemci turnen, imenovali slovensko telovadba. O slovenski telovadni terminologiji so ljubljanski telovadci spregovorili že na ustanovnem občnem zboru, do realizacije pa potrebovali nekaj let. V članku sledimo organiziranju in vprašanju zametka slovenskega izraza telovadba ter vprašanju, ali je bil povod organiziranju češki vpliv, kot se v slovenskih pisanjih stereotipno navaja.
Keywords: Costa, Etbin Henrik, 1832-1875; gimnastika; gymnastics; Južni Sokol; physical exercises; Sokol activity; sokolstvo; sport; šport; telesne vaje; telovadba; zgodovina športa