Slovenska politika na področju drog v evropskem kontekstu - Rihter, Liljana (Teorija in praksa, 2007)
V članku avtorji analizirajo slovensko politiko na področju drog, ki je opredeljena z Resolucijo o nacionalnem programu na področju drog, z vidika njene povezanosti z evropsko politiko, ki se odraža v Strategiji EU na področju drog. Analiza ključnih vsebinskih sklopov: izhodišča in splošne usmeritve, usklajevanje, ukrepi na področju zmanjševanja povpraševanja in ponudbe, mednarodno sodelovanje, informiranje, raziskovanje in vrednotenje, pokaže, da so cilji slovenske politike podobni ciljem na ravni EU. Pomanjkljivosti se pojavijo na ravni operacionalizacije ciljev, usklajevanja politik, prepletenosti ukrepov ter pogoste "delitve" podobnih nalog med različne akterje, pri čemer je odgovornost za izvedbo nalog nejasno postavljena.
Keywords: droge; zloraba drog; povpraševanje; ponudba; politika do drog; javna politika; Slovenia; Slovenija; European Union; Evropska unija