Ali slovensko pravosodje lahko preživi 308. člen KZ-1 - Kovačič Mlinar, Blaž (Podjetje in delo, 2024)
Zaradi nepremišljenega povišanja zagroženih zapornih kazni z novelo KZ-1G in zaradi objektivnega povečanja nelegalnih migracij skozi Republiko Slovenijo prihaja do preobremenjenosti slovenskega pravosodja in drugih državnih organov (policija, uprava za izvrševanje kazenskih sankcij) zaradi kazenskih postopkov po 308. členu KZ-1. Posledice se že kažejo v povečevanju sodnih zaostankov in v prenapolnjenosti priporov in zaporov. Možne rešitve se kažejo v ponovnem znižanju zagroženih kazni za to kaznivo dejanje, izrekanju pogojnih obsodb in denarnih kazni za storilce, ki niso povratniki, manjšem številu odrejenih priporov (vsaj za obdolžence, ki so državljani članic Evropske unije) in večji uporabi institutov za prenos izvršitve kazni zapora.