Prevalence and potential risk factors associated with ketosis in dairy farms in Egypt - Marzok, Mohamed (Slovenian veterinary research, 2024)
Ketoza je z energijo povezana presnovna bolezen, ki se pojavlja predvsem v zgodnjem obdobju laktacije pri kravah molznicah. Ketoza negativno vpliva na proizvodnjo, zdravje živali in reprodukcijo. V tej študiji smo določali razširjenost in dejavnike tveganja, povezane s ketozo pri mlečnem govedu v zgodnji laktaciji v Egiptu. Na ketozo je bilo pregledanih 1179 krav molznic iz 37 mlečnih farm z uporabo semikvantitativnega testa na mlečnem traku. Sestavili smo vprašalnik, ki je vključeval domnevne dejavnike tveganja. Dejavnike tveganja smo ocenili na ravni krave in črede z uporabo logističnega regresijskega modela. Ugotovitve so pokazale, da je bila razširjenost ketoze 6,35 % (75/1179 primerov). Na ravni krave je končni logistični regresijski model pokazal pomembno povezavo med ketozo in pariteto ? 4 (P= 0,040, OR: 1,74, CI 95 %: 1,025-2,95), kravami z dolžino sušnega obdobja ? 65 dni (P=0,02, OR: 1,88, CI 95 %: 1,1-3,18), sezono telitve (P=0,037, OR: 1,73, CI 95 %: 1,03-2. 89), BCS>3,5 (P= 0,010, OR: 2,03, CI 95 %: 1,19-3,47), mlečnostjo ?25L/dan (P= 0,033, OR 2,04, CI 95 %: 1,06-3,92), distociji (P< 0,001; OR: 3. 18, CI 95 %: 1,75-5,77), zadržani posteljici (P= 0,006, OR: 2,85, CI 95 %: 1,35-6,032) in dislokacijo siriščnika (P< 0,001, OR: 26,28; CI 95 %: 7,20-95,90). Na ravni črede smo ugotovili povezavo med ketozo in nezadostnim krmljenjem s skupnim mešanim obrokom pred porodom (P= 0. 021, OR: 6,29, CI 95 %: 1,325-29,86), v čredah s pomanjkljivo laktacijo pa z dodatkom propilenglikola (P= 0,047, OR: 4,86, CI 95 %: 1,020-23,19). Zaključimo lahko, da je ketoza obstoječa težava na mlečnih kmetijah v Egiptu, zato lahko opredelitev dejavnikov tveganja predstavlja uporaben pristop za preprečevanje in nadzor teh presnovnih težav.
Keywords: BHBA; dairy cow; dejavniki tveganja; ketosis; ketoza; krava molznica; risk factors