Status tujih borcev v oboroženih silah ukrajine v kontekstu mednarodne sodne realnosti - Potočnik, Gregor (Teorija in praksa, 2023)
Odločitev Sveta Evrope o prekinitvi članstva Ruske federacije v Svetu Evrope s 16. marcem 2022 postavlja tujce, ki aktivno sodelujejo v vojni v Ukrajini kot del ukrajinskih oboroženih sil, v popolnoma nepredvidljiv položaj pravne varnosti. Strokovna literatura in sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice na področju pravnega statusa tujih borcev sta omejeni, Mednarodno kazensko sodišče pa tudi nima pravnomočno zaključenih zadev na to temo. Članek obravnava načela iz sodnih praks in predvsem načelo zakonitosti v zvezi s tujci in njihovo aktivno udeležbo v oboroženih silah Ukrajine. To vprašanje je postalo osrednje, saj lahko Ruska federacija tem osebam podeli status vojnega ujetnika v skladu s Tretjo ženevsko konvencijo, ki se nanaša na Protokol I, ali pa jih opredeli za storilce kaznivih dejanj ali teroriste.
Keywords: aliens; armed conflict; borci; combatants; judicial practice; mercenaries; Najemniški vojaki; oboroženi spopadi; plačanci; prisoners of war; sodna praksa; teroristi; terrorists; Tujci; tuji borci; vojna; vojni ujetniki; war