V senci napredne zakonske ureditve - Ladić, Maja (Teorija in praksa, 2025)
Članek obravnava neskladje med naprednimi predpisi, sprejetimi s ciljem odprave diskriminacije in izključevanja posameznikov LGBTIQ+, in družbo z globoko ukoreninjenimi homofobnimi in transfobnimi sentimenti in predsodki. Kljub sprejetju vključujočih predpisov na podlagi odločb slovenskega ustavnega sodišča je pojavljanje homofobnih in transfobnih napadov vsaj enako pogosto kot v preteklosti, če ne intenzivnejše. V članku orišemo najpomembnejše zakonodajne spremembe na obravna- vanem področju, kar dopolnimo s pregledom literature ter z izvwirnimi rezultati kvalitativne terenske socio-pravne raziskave, izvedene na podlagi 22 intervjujev – 10 z žrtvami napadov in 12 s strokovnjaki. Rezultati kažejo izzive na področju prijavljanja incidentov, neučinkovitost kazenskega pregona in pomanjkljivo podporo žrtvam.
Keywords: discrimination; diskriminacija; hate crimes; homofobija; homophobia; incitement to hatred; intolerance; kazniva dejanja iz sovraštva; nasilje; nestrpnost; police; policija; Slovenia; Slovenija; spodbujanje sovraštva; transfobija; transphobia; violence