Telesna dejavnost prvih šest tednov po porodu - Videmšek, Mateja (Šport (Ljubljana), 2017)
Namen prispevka je predstaviti pomen vadbe po porodu, predstaviti vaje za krepitev mišic takoj po porodu in nadaljnjo krepitev oslabljenih mišic. Porod povzroči spremembe na telesu, za katere mora ženska že nekaj ur po porodu začeti skrbeti in jih povrniti nazaj v pravilno stanje. Zaradi novega člana in same utrujenosti od poroda je v tem času včasih težko misliti na vadbo. Ker pa je za žensko zelo pomembno, da se mišice medeničnega dna in predvsem mišice trebušne stene vrnejo v stanje pred porodom, bomo v prispevku predstavili vaje, ki so primerne za izvajanje takoj po porodu in nadaljnjih šest tednov. Bivanje v porodnišnici je čas, da se ženska spozna s prvimi vajami, ki so namenjene mišicam medeničnega dna in mišicam trebušne stene. Nauči se pravilnega izvajanja vaj, ki se izvajajo v ležečem položaju, zato za njo to ne predstavlja nobenega hudega napora.
Keywords: mati; mišice medeničnega dna; mother; pelvic floor muscles; poporodna vadba; postnatal exercises; sport; šport; telesna dejavnost