Institut zadržanja objave predpisa - Štrus, Dušan (Pravni letopis, 2025)
Institut zadržanja objave predpisa je ena od pomembnih, samostojnih faz postopka za sprejetje predpisa, ki nastopi po sprejemu predpisa, vendar pred njegovo razglasitvijo (promulgacija), objavo (publikacija) in uveljavitvijo. Gre za ustavnopravni institut, ki pomeni obdobje od sprejetja predpisa do njegove razglasitve in objave ter ju začasno prepreči. V primerjavi z drugimi fazami širšega zakonodajnega postopka je ta institut manj poznan in včasih spregledan, kar povzroča težave, zlasti v okviru delovanja samoupravnih lokalnih skupnosti. Ustava tega instituta neposredno ne ureja, ampak nastopi kot pravna posledica nekaterih ustavnopravnih institutov, ki lahko vplivajo na dokončen nastanek predpisa po njegovem sprejemu (na pri- mer suspenzivni veto in referendum). Tudi zakonodaja tega instituta večinoma neposredno ne ureja, razen na nekaterih področjih lokalne samouprave. Do zadržanja lahko pride ex lege kot posledica poteka ustavno ali zakonsko določenega roka ali zaradi določenega pravno relevantnega dejstva, na primer vložitve suspenzivnega veta ali zahteve za razpis referenduma. Neupoštevanje tega instituta ima v primeru spora pred Ustavnim sodiščem zelo hudo pravno posledico, in sicer da predpis sploh ni nastal.
Keywords: Constitutional Court; Državni zbor; National Assembly; objava; predpis; promulgation; publication; razglasitev; referendum; regulation; samoupravna lokalna skupnost; self-governing local community; suspension; suspensive veto; suspenzivni veto; Ustavno sodišče; vacatio legis; zadržanje