Stanovanjska kultura v etnološki vedi - Ledinek Lozej, Špela (Traditiones (Ljubljana), 2013)
V prispevku je podan oris preučevanja stanovanjske kulture v evropski in slovenski etnološki raziskovalni praksi. V narodopisnem preučevanju snovne kulture v prvi polovici 20. stoletja je bila stanovanjska kultura posredno obravnavana v okviru zanimanja za razvoj in oblikovne prvine stavbarstva, samostojna raziskovalna topika je postala v drugi polovici 20. stoletja. Ločimo različne metodološke pristope: zgodovinski, geografski, družbeni pristop, preučevanje kulturnih prvin kot kazalnikov družbenih oziroma kulturnih procesov ter različni vidiki preučevanja (upo)rabe bivališča.
Keywords: ethnology; Etnologija; folk architectura; Materialna kultura; Stanovanjska kultura; dwelling culture; Stavbarstvo; Metodologija; ljudsko stavbarstvo; zgodovinski pregledi