Brief account of the development of speleology in Slovenia (to 1914) - Kranjc, Andrej (Acta carsologica, 1997)
Med starejšimi poredhodniki speleologov so najpomembnejši Valvasor, Nagel in Hacquet, ter raziskovalci najstarejših turističnih jam (Vilenice, Postojnske in Škocjanskih). V prvi polovici 19. stol. so najpomembnejše speleološke raziskave za iskanje vode za Trst, v drugi polovici pa globokih brezen in velikih vodnih jam na Notranjskem. 1882 ("Slovenski gadje") oziroma 1883 (prve spelološke organizacije v Trstu) pa se prične na Slovenskem čas organiziranega jamarstva.
Keywords: kraške jame; List of caves in Slovenia; Slovenia; Slovenija; speleologija; zgodovinski pregledi