Spol in rabe intimnih tehnologij - Pušnik, Maruša (Teorija in praksa, 2017)
Članek temelji na etnografski študiji spolne diferenciacije mladega občinstva novih medijev v kontekstu vsakdanjega življenja. Izhajava iz predpostavke, da je družabne medije potrebno obravnavati kot žanre z specifično žanrsko mizansceno in ideologijo, ki okvirjajo specifične oblike spolno specifične družabnosti in hkrati prakse distinkcije. Ugotavljava, da se v sodobnih pogojih naturalizacije družabnih medijev ter "konstantne navzočnosti" in "omrežene povezanosti" v veliki meri reproducirajo tradicionalne razlike med ženskimi in moškimi uporabniki/ proizvajalci. Ženske so pogosteje uporabnice družabnih platform za družabno in emocionalno povezovanje in konstitucijo potrošne subjektivitete, moški pa uporabljajo medije bolj instrumentalno in za kreiranje alternativne realnosti pri igricah in športu. Na ta način se v digitalni kulturi reproducira dihotomija med "navznoter usmerjenimi" okusi žensk in "navzven usmerjenimi" okusi moških, ki organizira že potrošnjo televizije ter jo podpirajo tudi razredne razlike.
Keywords: digitalna kultura; Družbeni mediji; Sex differentiation; Social media; Sociologija vsakdanjega življenja; Sociology of everyday life; Spolna diferenciacija