Reaction to crisis in gothic romance - Braček, Tadej (ELOPE (Ljubljana), 2016)
Gotske romance so bile povečini ženska domena. To dokazuje dejstvo, da je od konca osemnajstega do začetka devetnajstega stoletja gotske romance pisalo več kot petdeset avtoric. V prvem delu članek oriše pojav romanc, pojasni pojmovanje gotike in razloži teorijo gotskih romanc. Drugi del obravnava prvi roman Ann Radcliffe, in sicer Gradova Athlin and Dunbayne. V njem razišče, kako se na krize odzivajo moški in ženske, in ugotovi, da odziv v veliki meri ni odvisen od spola, temveč od dobronamernosti oz. zlobe literarnih likov. Prvi se bolj odzivajo z večjo intenziteto v fizičnem smislu (omedlevanje, obolevanje), slednji pa z burnim čustvenih reagiranjem, uperjenim proti rivalom. Originalnost članka leži v sistematični analizi odzivov literarnih protagonistov in antagonistov ter atipičnosti proučevanega gotskega romana.
Keywords: "The Castles of Athlin and Dunbayne"; angleška književnost; gotska romanca; literarne študije; man; moški; odzivi na krize; Radcliffe, Ann, 1764-1823; woman; ženske