Srednjeveška Tržačanka v ogledalu mestnega statuta - Mihelič, Darja (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 1997)
Na osnovi objave tržaškega statuta prikazuje prispevek položaj Tržačank v srednjem veku: od otroške do zrele dobe, njihov položaj v družini in zakonu, njihovo pravno in poslovno sposobnost. Bile so tako možne žrtve kot tudi povzročiteljice kaznivih dejanj.
Keywords: Mihelič, Darja; Trst; zgodovinski pregledi; žensko vprašanje; Middle Ages; srednji vek; ženske; woman; statuti; ethnology; etnologija; ljudsko življenje