Specifični vidiki v komuniciranju med oboroženimi silami in javnostmi - Bric, Roman (Teorija in praksa, 2008)
Radikalne politične in geostrateške spremembe, ki so preoblikovale globalno varnostno okolje po koncu hladne vojne ter po 11. septembru 2001 in so pomembno vplivale na spremembe v obrambno-vojaških sistemih ter oboroženih silah, se odražajo tudi v njihovem odnosu do javnosti. Za vojsko je potrjevanje njene legitimnosti v javnosti, od katere je odvisen njen družbeni položaj in moč, ključnega pomena. V članku proučujemo specifične vidike komuniciranja med oboroženimi silami in javnostmi v razvitih vojaških sistemih, hkrati pa nas zanima, kako se tem zahtevam prilagajata slovenski obrambni sistem in oborožene sile, kjer se funkcija odnosov z javnostmi še dograjuje. Čeprav slovenska javnost na splošno izraža visoko stopnjo zaupanja v institucijo Slovenske vojske, pa drugi kazalniki, kot na primer nezadostno zanimanje za vojaški poklic in nizka podpora sodelovanju v mednarodnih operacijah, te naklonjenosti ne potrjujejo.
Keywords: Armed forces; Oborožene sile; Public; Javnost; Komuniciranje; Communication; Public relations; Odnosi z javnostmi; obveščanje