Predicting of reactions during carburization and decarburization of steels in controlled atmospheres - Koroušić, Blaženko (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Poznavanje termodinamičnih odnosov v kompleksnih sistemih plin - kovina ima lahko izreden pomen za kontrolo industrijskih procesov. Gibbsov model o minimizaciji energije je implementiran v programsko opremo GPRO, ki mu služi kot osnova močna baza verificiranih termodinamičnih podatkov. Programska oprema omogoča izračunavanja ravnotežnih sestav v zelo kompleksnih kemijskih in metalurških sistemih. Navedeni primeri v tem članku ilustrirajo enostavnost izračunavanj in način uporabe programa na področju metalurških rakcij, ki jih večinoma izvajajo strokovnjaki na tem področju.
Keywords: ravnotežne reakcije; legirano jeklo; termodinamika