New records of opistobranch gastropods in the waters off Slovenia (Gulf of Trieste, Northern Adriatic Sea) - Lipej, Lovrenc (Annales. Series historia naturalis, 2014)
Prispevek obravnava podatke o štirih vrstah polžev zaškrgarjev (Opisthobranchia), ki so bili najdeni v slovenskem delu Jadranskega morja. V letih 2013 in 2014 smo našli nekaj primerkov vrste Pleurobranchea meckelii. Gološkrgarja vrste Favorinus branchialis smo našli na nizki blazinasti vegetaciji v plitvem morju ob koprskemu pomolu v maju in juniju 2014. V bližini je bil tudi njegov mrest. O tej vrsti so znani zapisi iz okolice Rovinja in Ravene. Drugega gološkrgarja vrste Facelina rubrovittata smo našli v Mesecevemu zalivu v naravnem rezervatu Strunjan marca 2010. Ta vrsta je bila doslej znana predvsem iz zahodnega dela Sredozemskega morja, v Jadranskem morju pa je znan le zapis z zahodne obale južnega Jadrana iz leta 2006. Tretjega gološkrgarja Dondice banyulensis smo odkrili na dnu naravnega spomenika Debeli rtic, kjer se je plazil po perjanici cevkastega mnogošcetinca Spirographis spallanzani. Z novimi najdbami se je število v slovenskem morju ugotovljenih vrst polžev zaškrgarjev povecalo na 75. Te najdbe potrjujejo hipotezo, da je vrstna pestrost slovenskega dela Jadranskega morja izjemno velika, hkrati pa se bo seznam novoodkritih polžev zaškrgarjev v prihodnosti nedvomno še dopolnjeval z novimi zapisi.
Keywords: Adriatic Sea; gološkrgarji; Gulf of Trieste; Jadransko morje; polži zaškrgarji; Slovenia; Slovenija; Tržaški zaliv