Tribological behavior and characterization of borided cold-work tool steel - Gunes, Ibrahim (Materiali in tehnologije, 2014)
V tej študiji so bile preiskovane tribološke in druge značilne lastnosti boridov, nastalih na orodnem jeklu za delo v hladnem. Boriranje je bilo izvršeno v trdnem mediju, ki ga je sestavljal prah Ekabor-II pri 850 °C in 950 °C v 2 h in 6 h. Boriran sloj je bil preiskan s svetlobno mikroskopijo, rentgensko difrakcijo in izmerjena je bila Vickersova mikrotrdota. Rentgenska difrakcija boriranega sloja na površini jekla je potrdila prisotnost spojin FeB, Fe2B, CrB, Cr2B in MoB. Odvisno od kemijske sestave podlage in časa boriranja je bila debelina boriranega sloja na površini jekla med 13,14 mikro m in 120,82 mikro m. Trdota boridov, nastalih na površini jekla, je bila v razponu od 1806 HV0,05 do 2342 HV0,05, medtem ko je bila Vickersova trdota neobdelanega jekla 428 HV0,05. Preizkusi obrabe so bili izvršeni na napravi krogla-disk pri suhem trenju pri sobni temperaturi z uporabljeno obtežbo 10 N, hitrostjo drsenja 0,25 m/s in pri razdalji drsenja 1000 m. Površina z obrabo je bila analizirana s SEM-mikroskopijo in energijsko disperzijsko spektroskopijo rentgenskih žarkov (EDS). Ugotovljeno je bilo, da je hitrost obrabe neboriranega in boriranega orodnega jekla za delo v hladnem v razponu od 11,28 mm3/(N m) do 116,54 mm3/(N m).
Keywords: cold-work tool steel; orodno jeklo; boriding; boriranje; tribological properties; tribološke lastnosti; microhardness; mikrotrdota; friction coefficient; koeficient trenja