Thyroid doses due to stereotactic radiosurgery of the brain - Sibata, Claudio H. (Radiology and oncology (Ljubljana), 1998)
Izhodišča in namen. Radiokirurgija je obsevalna tehnika, kjer majhen, stereotaktično lokaliziran volumen obsevamo z eno ali več visokodoznimi frakcijami. Roswell park Cancer Institute trenutno uporablja tehniko s 6 nekoplanarnimi loki ter 6 MeV fotonskim linearnim pospeševalnikom. Ena izmed tem, ki so bile nedavno obravnavane v BRIR Report V, je radiogenski nastanek solidnih tumorjev in tveganje, povezano z zunanjim obsevanjem. Opisujejo stalno povečanje ščitničnega raka v številnih obsevalnih populacijah. Ščitnicaima pri otrocih mlajših od 15 let enega najvišjih koeficientov tveganja med vsemi organi in je edino tkivo s prepričljivimi dokazi za tveganje pri dozi 10 cGy. Ker so pri otrocih različnih starosti lahko prisotnatudi klinična stanja, ki zahtevajo radiokirurgijo, smo opravili raziskavo, da bi določili na ščitnico in bližnje organe. Material in metode. Opravili smo meritve na pacientih in vivo, pri čemer smo uporabljali termoluminiscenčni dozimeter (TLD) in diode na površini bolnikovega vratu, ki je ustrezala legi ščitnice, ravno tako pa tudi meritve na Aldersonovem fantomus podobno geometrijo na globini 0,6 cm v enaki legi. Rezultati: Izmerjene ščitnične doze v velikosti 10 cGy so v osnovi neodvisni od velikostikonusa, ker se značilne doze za zdravljenje arteriovenoznih malformacij povečajo z zmanjševanjem velikosti konusa. Zaključki. Svetujemo eliminiranje ali premik terapevtskega loka, katerega projekcija gre skozi ščitnico. Ta postopek moramo uporabljati pri otrocih do starosti 5 let in jo zelo priporočamo do starosti 15 let.
Keywords: Adverse effects; Arteriovenous malformations; Radiation dosage; Radiation effects; Radiosurgery; Thyroid gland; Thyroid neoplasms