Teorija mentalnih modelov v raziskovanju pogovora - Verdonik, Darinka (Jezik in slovstvo, 2011)
Prispevek se ukvarja z vprašanjem, ali je mogoče vzpostaviti teoretični okvir za raziskave pogovora, ki bi vključeval sociološki, kognitivni in jezikovni vidik diskurza ter bi posledično celostno razlagal pogovor. Za izhodišče je izbran socio-kognitivni model Walterja Kintscha in Teuna A. van Dijka, ki temelji na teoriji mentalnih modelov. V prispevku razpravljam o njegovih prednostih in slabostih za celostno analizo pogovora.
Keywords: kognitivna lingvistika; pogovor; kogntivna analiza diskurza; mentalni modeli pogovora; socio-kognitivni model pogovora