Človekove pravice med politiko in pravom - Cerar, Miro (Teorija in praksa, 2024)
Človekove pravice izvirajo iz enovite, vendar v racionalni refleksiji razčlenjene in kompleksne etično-filozofske ideje o varstvu temeljnih človekovih dobrin, ki ima posebno vlogo v politiki in pravu. Človekove pravice se v politični in pravni dimenziji do neke mere izražajo na enovit način, v precejšnji meri pa imajo različne izraznosti in funkcije, ki so posledica različnosti politike in prava. Razumevanje politično-pravnega dualizma človekovih pravic ima poseben pomen za ohranjanje in razvijanje demokracije in pravne države. Človekove pravice se namreč lahko resnično uveljavljajo le v demokratičnem političnem sistemu, ki temelji na osnovnih načelih političnega liberalizma ter spoštuje načela koncepta pravne države (vladavine prava). Pri tem mora po eni strani med demokratično politiko in pravno državo obstajati ustrezen sistem zavor in ravnovesij (checks and balances), ki učinkovito zagotavlja varstvo človekovih pravic, po drugi strani pa je čvrsta zavest o potrebi spoštovanja človekovih pravic nujni prvi pogoj za obstoj demokracije in pravne države.
Keywords: Človekove pravice; democracy; demokracija; human rights; law; liberalism; liberalizem; politics; politika; pravna država; pravo; Pravo in politika; rule of law