Upodobitev travmatičnih dogodkov druge svetovne vojne v sodobnem češkem romanu - Šnytová, Jana (Jezik in slovstvo, 2022)
V sodobni češki književnosti po letu 2000 zaznamo izrazito težnjo po ustvarjanju del, ki tematsko iz-hajajo iz obdobja druge svetovne vojne in na neideološki način upodabljajo travme, nastale zaradi problematičnega češko-nemškega sožitja. To se še posebej kaže v proznih delih avtoric srednje in mlajše generacije, kot so Alena Mornštajnová (1963), Hana Andronikova (1967–2011), Radka Denemarková (1968), Magdalena Platzová (1972), Jakuba Katalpa (1979) in Kateřina Tučková (1980). V prispevku romane omenjenih avtoric obravnavamo s poudarkom na načinu upodobitve zgodovinskih travm iz obdobja druge svetovne vojne v primerjavi z nekaterimi sodobnimi slovenskimi romani s tematiko druge svetovne vojne.
Keywords: 21. stoletje; 21st century; Andronikova, Hana; collective memory; collective trauma; Czech literature; Czech novel; češka književnost; češki roman; Denemarková, Radka; druga svetovna vojna; Katalpa, Jakuba; kolektivna travma; kolektivni spomin; Mornštajnová, Alena; Platzová, Magdalena; Second World War; Tučková, Kateřina