Vpliv različnih vadbenih intervencij na kostni sistem pri starejših odraslih - Pavšič, Anja (Šport (Ljubljana), 2024)
Kost je dinamično tkivo, odzivno na mehanske obremenitve, zato je vadba pomembna za ohranjanje ali povečevanje mineralne kostne gostote v starosti. Namen znanstvenega članka je s krovnim pregledom literature preučiti vpliv različnih vadbenih intervencij na kostni sistem starejših odraslih. Vire, objavljene med letoma 2012 in 2022, smo pridobili iz elektronskih baz PubMed, Scopus, Web of Science in Science Direct. Vključili smo 28 sistematičnih pregledov. Ti viri so ugotavljali učinkovitost vadbe v vodi, aerobne vadbe, vadbe proti uporu, udarnih aktivnosti, kombinirane vadbe, vibracijskega treninga in duhovno-telesne vadbe. V študijah so merili mineralno kostno gostoto v predelu ledvene hrbtenice, vratu stegnenice, celotnega kolka, trohantra, Wardovega trikotnika, celega telesa, golenice in zapestja. Med preiskovanci so bile večinoma ženske. Ugotavljamo, da je kombinirana vadba, ki vključuje vadbo proti uporu, najučinkovitejša za povečevanje mineralne kostne gostote pri starostnikih. Tudi vadba proti uporu kot samostojna intervencija pozitivno vpliva na kostni sistem. Udarne aktivnosti niso najprimernejše zaradi povečanega tveganja za poškodbe. Manj učinkovite intervencije za povečevanje mineralne kostne gostote so vadba v vodi, duhovno-telesna vadba in aerobna vadba. Za starejše, ki ne zmorejo visoko intenzivne vadbe, je primeren vibracijski trening. Sklenemo lahko, da je učinkovitost opisanih vadbenih intervencij odvisna od lastnosti posameznikovih kosti in njegovih sposobnosti.
Keywords: active aging; aging; aktivno staranje; bone mineral density; elderly; exercise; mineralna kostna gostota; osteoporosis; osteoporoza; sport; staranje; starejši odrasli; starostnik; šport; vadba