Potrebe po energiji in makrohranilih v ekipnih športih - Teraž, Kaja (Šport (Ljubljana), 2020)
Prehrana v športu je pomemben dejavnik, ki lahko ključno vpliva na uspešnost športnika. Načrtovanje prehrane za športnike ekipnih športov je kompleksen proces, v katerem je potrebno upoštevati vlogo oziroma delovanje posameznika v ekipi, starost, spol ter same karakteristike športa. Zaradi spreminjajočih igralnih okoliščin in izmenjujočih se anaerobnih in aerobnih potreb med treningom ali tekmo je včasih mogoča le groba ocena dejanskih potreb po energiji in makrohranilih. Priporočila za vnos ogljikovih hidratov pri ekipnih športih so 5-7 gramov ogljikovih hidratov na kilogram telesne mase na dan pri zmernih naporih (na primer lažji, taktični trening) oziroma 7-10 gramov ogljikovih hidratov na kilogram telesne mase na dan pri intenzivnejših naporih (energijsko zahtevnejši treningi, tekma, turnir). Priporočila za vnos beljakovin se gibljejo od 1,4 do 2,0 gramov beljakovin na kilogram telesne mase, pri čemer je pomembno, da so živila vir visoko izkoristljivih beljakovin. Priporočila za maščobe so podobna kot pri sedeči populaciji, med 20 in 35 % vseh dnevnih energijskih potreb. Zaradi številnih dejavnikov, ki vplivajo na dejanske energijske potrebe ter potrebe po specifičnih makrohranilih, je pomembno, da je načrtovanje prehrane prilagojeno posamezniku.
Keywords: ekipni športi; energija; energy; hranila; nutrients; nutrition; prehrana; sport; šport; team sports