Problematika izvajanja zakona o stavki - Debelak, Marijan (Delavci in delodajalci, 2018)
V prispevku so podane nekatere ugotovitve v zvezi z izvajanjem zakona o stavki, ki je potreben spremembe, saj ni usklajen s konceptom pravice do stavke v Ustavi in (glede nekaterih vprašanj) s stališči nadzornih organov Mednarodne organizacije dela in Evropske socialne listine. Avtor izhaja iz elementov opredelitve stavke in vprašanj s tem v zvezi, nato problematike organiziranja in izvedbe stavke ter še posebej stavke v državnih organih in javnih službah. V članku so navedena tudi nekatera stališča sodne prakse pri presoji zakonitosti stavk.
Keywords: delovno pravo; elementi opredelitve; elements of definition; javni sektor in državni organi; organizacija stavke; organization of strike; public and state sector; stavke; strike