Body mass index and lung cancer risk in never smokers - Kagohashi, Katsunori (Radiology and oncology (Ljubljana), 2006)
Izhodišča. Razmerje med indeksom telesne mase (BMI) in tveganjem za pljučnega raka pri nekadilcih do sedaj še ni bilo natančno opredeljeno. Da bi to tveganje ocenili, smo naredili študijo primerov. Metode. V letih 1987 do 2005 smo v raziskavi obravnavali 204 bolnikov nekadilcev s pljučnim rakom in 398 bolnikov v kontrolni skupini. Starostno primerljive bolnike v kontrolni skupini smo izbrali med nekadilci, ki so se zdravili v naši bolnišnici zaradi nemaligne pljučne bolezni. Rezultati. Ko smo primerjali starostno primerljivo skupino bolnikov z najmanjšim BMI (BMI = 20,8 do = 22,9 do = 25,0, p = 0,327). Prav tako primerjava omenjenih skupin pri ženskah ni pokazala povezave med BMI in pojavnostjo pljučnega raka (pri drugi skupini je bil p = 0,639; pri tretji p =0,667; in pri skupini z najvišjim BMI p = 0,978). Zaključki. Naša raziskava ni pokazala, da bi pri nekadilcih BMI bil povezan s stopnjo tveganja za pljučnega raka. Na obolevanje za pljučni rak še vedno najbolj vplivajo drugi dejavniki, največ kajenje.
Keywords: Adenocarcinoma; Adenokarcinom; Body Mass Index; Dejavniki tveganja; epidemiologija; Epidemiology; indeks telesne mase; Lung Neoplasms; Pljučne novotvorbe; pljučni rak; Risk Factors; rizični faktorji; Telesna masa, indeks