Kaj moramo vedeti o zdravniški poklicni etiki pri delu z ljudmi - Iljaž, Rade (Medicinski razgledi, 2004)
Pouk o medicinski etiki in deontologiji, ki je vključen v študijske programe vseh večjih medicinskih fakultet v Evropi in ZDA, ima tudi na Slovenskem lepo zgodovino. Ker živimo v dobi novih tehnologij, globalizacije in hitrega napredka znanosti, se sodobni zdravnik nenehno sooča z novimi strokovnimi izzivi in hkrati novimi etičnimi ugankami. Pri njihovem reševanju smo dolžni ravnati v skladu z našimi deontološkimi pravilniki in spoštovati temeljna etična načela našega poklica, kot so dobronamernost, resnicoljubnost, neškodljivost, bolnikova samostojnost, pravičnost in zaupnost. Etični problemise pojavljajo predvsem takrat, ko iz različnih razlogov ravnamo v nasprotju s temi načeli in so pri vsakdanjem delu pogosto spregledani. Strokovno neoporečno delo, spremljanje medicinskih dosežkov in zakonskih predpisov so odločilnega pomena za ustrezno reševanje etičnih problemov in tako tudi za našo strokovno rast. Kadar naletimo na težje etične zagate, smo za mnenje dolžni povprašati izkušenejše kolege oz. strokovne in etične odbore.
Keywords: Ethics, Professional; Etika medicinska; Etika poklicna; Ethics, Medical; Zdravnik-bolnik, odnosi; Physician-Patient Relations; poklicna etika; medicinska etika