One coughs, the other dances - Kramer, Lawrence (Muzikološki zbornik, 2009)
Navkljub znani ravnodušnosti do glasbe jo Freud včasih prav poznavalsko omenja. Ta sestavek napeljuje na misel, da se je freudovska podzavest deloma oblikovala po glasbi pozne romantike v povezavi z opisi ženskega poželenja. Freudov primer Dore in Richarda Straussa opera Saloma se stekata v findesieclovskem konceptu glasbene podzavesti.
Keywords: Dora; Freud, Sigmund, 1856-1939; glasba; music; Ples sedmih tančic; podzavest; psihoanaliza; Saloma; Schreber, Daniel Paul, 1842-1911; Strauss, Richard, 1864-1949; Tristan in Izolda; Wagner, Richard, 1813-1983