Jezikovni prenos pri učenju sorodnih jezikov - Balažic Bulc, Tatjana (Jezik in slovstvo, 2004)
Sporazumevalna zmožnost, ki jo razvijemo v prvem jeziku (J1), je tudi podlaga za razvijanje sporazumevalne zmožnosti pri kasnejšem učenju tujih/drugih jezikov (JT/J2). V tem procesu pa pogosto prihaja do jezikvnega prenosa, tako pozitivnega kot negativnega. Na osnovi digitaliziranega korpusa ustvarjanja jezika, zgrajenega iz besedil pisnih izpitov iz znanja slovenščine, je bila narejena analiza negativnega jezikovnega prenosa med dvema najsorodnejšima jezikoma, srbohrvaščino (J1) in slovenščino (JT/J2). V članku je predstavljen del raziskave, ki se nanaša predvsem na sistemizacijo in tipe napak, nastalih zaradi takšnega prenosa. Iz analize napak je razvidno, katerim področjem moramo pri poučevanju slovenščine kot JT/J2 posvetiti posebno pozornost, ko imamo pred seboj govorce srbohrvaščine.
Keywords: Slovene; slovenščina; slovenščina kot drugi ali tuji jezik; srbohrvaščina; sociolinguistics; sociolingvistika; jezikovni pouk; jezikovni prenos