The financial aspect of non-governmental organizations - case of Slovenia - Stanimirović, Tatjana (Central European Public Administration Review, 2021)
Namen: Kot del tretjega sektorja so nevladne organizacije postale pomemben dejavnik javnega življenja sodobnih držav. Njihov naraščajoči pomen opazimo predvsem v jugovzhodni Evropi v času tranzicije. Namen prispevka je analizirati finančni vidik poslovnega modela nevladnih organizacij z navedbo kumulativnih podatkov za Slovenijo za zadnjih enajst let. Zasnova/Metodologija/Pristop: Članek na podlagi pridobljenih finančnih podatkov razkriva strukturo finančnih sredstev slovenskih nevladnih organizacij v skupnih zneskih ter trende spreminjanja po posameznih kategorijah. Z uporabo deskriptivne metodologije se osredotoča predvsem na analizo sredstev, pridobljenih iz javnih financ. Ugotovitve: Rezultati kažejo, da so slovenske nevladne organizacije po hitri rasti v celotnem obravnavanem obdobju (2009–2019) v letu 2019 zabeležile skoraj milijardo evrov skupnih prihodkov. Kar zadeva sredstva, pridobljena iz javnih financ, so bili zneski višji na vladni ravni, kjer sredstva zagotavljajo ministrstva, kot na lokalni ravni, kjer sredstva dodeljujejo občine, česar pred letom 2019 ni bilo zaslediti. Vpliv v praksi: Izziv za nadaljnje raziskave je poglobljena študija finančne strategije slovenskih nevladnih organizacij s poudarkom na dvosmernem financiranju ter analiza javnih storitev, ki jih trenutno zagotavljajo nevladne organizacije, v primerjavi s storitvami, ki bodo potrebne v prihodnosti. Izvirnost/Vrednost: Članek predstavlja pionirski poskus analize financiranja nevladnih organizacij v Sloveniji.
Keywords: financing; financiranje; javna sredstva; nevladne organizacije; non-governmental organizations (NGO); private funds; public funds; zasebna sredstva