Novosti novele Zakona o prevzemih (ZPre-1G) - Gorišek, Aleš (Podjetje in delo, 2015)
Prispevek obravnava poglavitne novosti, ki jih prinaša zadnja novela Zakona o prevzemih. Predlagane rešitve posegajo v institut prevzemnega praga in pravičnega nadomestila v primeru predhodne zahteve za sodno varstvo, izključitve in izstopa manjšinskih delničarjev iz ciljne družbe, dopolnjujejo pogoje za izdajo dovoljenja za prevzemno ponudbo in okoliščine, v katerih prevzemna ponudba ni uspešna, širijo vsebino prospekta prevzemnika in spreminjajo pristojnost Agencije za trg vrednostnih papirjev glede odločanja o prepovedi uresničevanja glasovalnih pravic prevzemnika v ciljni družbi. Hkrati se z novelo prenašajo standardi T2S za korporacijska dejanja in usklajujejo določbe s Predlogom zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih.
Keywords: delničarji; podjetja; pravna ureditev; prevzem