Study of market supply statistics in trading of hops - Pavlovič, Martin (Hmeljarski bilten, 2022)
Svetovna hmeljarska organizacija (IHGC) je edino mednarodno združenje, ki zastopa interese hmeljarjev in trgovcev s hmeljem z vsega sveta. V aktivnostih Ekonomske komisije analizira trikrat letno tržne statistike ponudbe hmelja iz 21 držav pridelovalk. V članku ilustriramo metodologijo analize ponudbe hmelja in izpostavimo statistike za ZDA in Nemčijo, ki sta 2020 obsegali 40,18 oz. 33,74 % svetovnih površin hmelja. Preostali delež svetovnih površin (tj. 26 %) je porazdeljen še na 19 držav proizvajalk. Predstavljena je metodologija zbiranja, analize in poročanja tržnih statistik v okviru IHGC in kvalitativni doprinos organizacije za svetovno hmeljarstvo.
Keywords: alfa-kisline; alpha-acids; analiza trga; cene; hmelj; hops; IHGC; market analysis; parametri ponudbe; prices; supply parameters