Slovenska politika v Trstu ob koncu 19. stoletja - Gombač, Boris M. (Zgodovinski časopis, 1977)
Razprava govori o razvoju slovenske politike v Trstu v zadnjem desetletju 19. stoletja. Obravnava parlamentarno politiko slovenskega predstavnika na Dunaju, šikaniranje krajevnih oblasti na račun tržaških Slovencev, zahtevo Slovencev po lastni šoli v Trstu, boje ob ljudskih štetjih, zapostavljanje slovenskih predstavnikov v izvoljenih telesih, odnose meščanske politike do delavskega razreda in njegovih organizacij, podpiranje narodne politike Kristana s strani Edinosti in dokazuje razredno mlačnost narodnjakov do narodnega vprašanja.
Keywords: politične stranke; politika; Slovenci; zgodovina