Narodnostni vidiki parlamentarnih volitev na Madžarskem leta 2022 s posebnim ozirom na slovensko narodnost - Dobos, Balázs (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2024)
Parlamentarne volitve na Madžarskem leta 2022 so narodnostim že tretjič ponudile priložnost, da izvolijo svojega narodnostnega zagovornika oz. na prednostni ali preferenčni način izglasujejo svojega parlamentarnega poslanca. Polom liste predstavnikov najštevilčnejše, romske narodnosti in odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice o kršitvi številnih elementov volilnega sistema pa sta pozornost usmerila na nujnost celovite ocene dosedanjih izkušenj in reforme preferenčnega narodnostnega mandata in institucije zagovorništva. K temu želi s predstavitvijo institucionalnih okvirov in volilnih rezultatov, s posebnim poudarkom na analizi narodnostnih vidikov zadnjih parlamentarnih volitev in položaja slovenske narodnosti, prispevati tudi pričujoča študija.
Keywords: ethnopolitical mobilisation; etnopolitična mobilizacija; European court of human rights; Evropsko sodišče za človekove pravice; Hungary; Madžarska; parlamentarno zastopstvo narodnosti; parliamentary representation of national minorities; Slovene minority (Hungary); Slovene minority advocate in the Hungarian parliament; slovenska manjšina (Madžarska); volilna udeležba; voter turnout; zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu