Evaluation in care homes and empowerment of residents - Mandič, Srna (Anthropological notebooks, 2014)
Prispevek obravnava evalvacijo v domovih za starejše, s poudarkom na participativni evalvaciji, katere specifični cilj je krepiti moč/opolnomočiti ljudi s sodelovanjem, z razvijanjem skupnega lokalnega znanja ter s spreminjanjem organizacijske kulture v domu. Po kratkem pregledu raznovrstnih metod ocenjevanja kakovosti storitev v domovih za starejše analiziramo evalvacijske prakse v slovenskih domovih za starejše in kakovost ter praks primerjamo s participativno evalvacijo kot idealno-tipskim modelom. Najprej, z rezultati naše ankete direktorjev domov ugotovimo, da evalvacijo uporabljajo skoraj vsi domovi in to zelo različne metode. Nadalje smo izvedli fokusno skupino med prebivalci Doma starejših občanov Fužine izbranega kot študije primera in tako umestili evalvacijske prakse v lokalni okvir znanja. Na podlagi fokusne skupino smo ugotavljali kakšna je percepcija prebivalcev doma glede njihovega vpliva v vsakdanjem življenju doma, nasproti različnim vodilnim strukturam ter vlogo evalvacije pri tem. Splošna ugotovitev članov fokusne skupine je bila, da imajo precejšen vpliv na življenje v domu in obliko neposredne demokracije. Teh izsledkov sicer ne moremo posplošiti na vse domove, zagotovo pa predstavljajo presenetljivo visoko kakovost v primerjavi z "zunanjim svetom" sodobne krizne slovenske družbe.
Keywords: domovi za ostarele; vrednotenje; neposredna demokracija; Slovenia; Slovenija