Športna dejavnost nosečnic - Plaskan, Katja (Šport (Ljubljana), 2018)
Namen raziskave je bil analizirati športno dejavnost nosečnic ter razloge za njihovo športno dejavnost oziroma nedejavnost. Želeli smo ugotoviti, ali se športna dejavnost nosečnic razlikuje glede na njihovo starost in izobrazbo ter glede na to, v kolikšni meri so se pred nosečnostjo ukvarjale s športom. Anketirali smo 44 nosečnic iz različnih območij Slovenije, različne starosti in izobrazbe. Rezultate smo obdelali s pomočjo statističnega programa SPSS; izračunali smo frekvence in izvedli X2-test. Ugotovili smo, da je večina nosečnic občasno športno dejavna v neorganizirani obliki; med športnimi zvrstmi izstopata predvsem hoja in plavanje. Večina športno dejavnih nosečnic je bila tudi pred nosečnostjo športno dejavna. Pogostost ukvarjanja s športom se bistveno ne razlikuje glede na starost in izobrazbo nosečnic. Nosečnice so kot najpogostejši razlog za športno dejavnost navedle ohranjanje zdravja, kot najpogostejši razlog za športno nedejavnost pa zdravstvene težave.
Keywords: izobrazba; nosečnost; starost; šport; športna dejavnost