Vpliv etnocentrizma na oblikovanje stališč do tuje blagovne znamke in do standardiziranega oglasa - Vida, Irena (Teorija in praksa, 2006)
Namen pričujoče raziskave je proučiti odzive porabnikov na globalno oglaševanje in raziskati vlogo ekonomskega etnocentrizma na porabnikovo oblikovanje stališč do blagovne znamke in do oglasa v kontekstu tujih blagovnih znamk z uporabo standardiziranih, lokalno neprilagojenih oglasnih sporočil. Merski model smo na vzorcu odraslih porabnikov le deloma potrdili. Analiza ni pokazala neposrednih učinkov ekonomskega etnocentrizma na oblikovanje stališč do blagovne znamke, vendar pa je bil skupni učinek etnocentrizma na stališče do samega oglasa in posredno do blagovne znamke značilen.
Keywords: trženje; blagovne znamke; oglasi; potrošniki; etnocentrizem; medkulturno delovanje; tržne raziskave