Kulturni turizem in lokalno prebivalstvo na primeru mestne destinacije Ljubljana - Stubičar, Nina (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2022)
Kulturni turizem je ena najstarejših in najbolj uveljavljenih vrst turizma, kar še posebej velja za mestne destinacije, kot je Ljubljana. V tem prispevku obravnavamo kulturni turizem z vidika lokalnega prebivalstva. Z anketnim vprašalnikom smo preverili, kakšno je mnenje prebivalcev o kulturnem turizmu v Ljubljani, koliko koristijo ponudbo, katere izboljšave predlagajo in kakšna je dodana vrednost kulturnega turizma za mesto. Prebivalci so poudarili pozitiven prispevek kulturnega turizma za mesto, čeprav to na področju kulturne ponudbe ne ponuja posebnih ugodnosti za prebivalce. Kot prispevek poudarjajo zlasti živahnost mesta, njegovo internacionalizacijo, torej stik prebivalcev s tujci, in dodano vrednost gospodarstvu, ki vpliva tudi na splošni mestni razvoj.
Keywords: cultural tourism; Geografija turizma; geography of tourism; kulturni turizem; Ljubljana; local inhabitants; lokalno prebivalstvo; mestni turizem; Slovenia; Slovenija; turistična geografija; urban tourism