Homofobija: kultura strahu pred homoseksualnostjo - Kuhar, Roman (Teorija in praksa, 2006)
Avtor v članku izhaja iz teze, da je homofobija - ne glede na to, kako jo razumemo - vedno povezana z vprašanjem seksualnosti in telesa. Definira jo kot sredstvo za vzpostavljanje opozicije do Drugega. Prek tega se šele vzpostavlja identiteta homofobičnega subjekta, ki je primarno definirana prav prek polja (hetero)seksualnosti kot naravne, samoumevne in neproblematične. Avtor homofobijo interpretira predvsem skozi vprašanje seksualnosti in opozarja, da je kultura strahu okrog homoseksualnosti "strašljiva" predvsem v svojih posledicah: vrsta raziskav namreč kaže, da internalizirana homofobija bistveno določa vsakdanje življenje gejev in lezbijk in da ti pogosto živijo v neprestanem strahu pred "implementacijo kulture strahu" v obliki nasilja. Glede na raziskavo o vsakdanjem življenju gejev in lezbijk je to izkušnja več kot vsakega drugega homoseksualca v Sloveniji.
Keywords: Homoseksualnost; Homosexuality; Human body; Človekovo telo; sexual intercourse; Sexuality; Spolnost; Strah; Fear; družbeno vedenje; spolna usmerjenost; homofobija