Prvih deset let Pedagoškega inštituta - Medveš, Zdenko (Šolsko polje, 2006)
V uvodnem delu prispevka avtor razpravlja o nastanku Pedagoškega inštituta in o pričakovanjih ter o vlogi politike v prvih letih njegovega delovanja. Omenjatudi takratni negativen odnos do znanosti in skorajšnjo izgubo avtonomije inštituta. Drugo petletko Pedagoškega inštituta so zaznamovala konceptualna vprašanja o razvoju pedagogike in pedagoškega raziskovanja ter "projekt" usmerjeno izobraževanje. Kot pomembno izpostavi tudi kadrovsko razširitev, ki bi morala zagotavljati možnost za načrtovanje interdisciplinarnih raziskav. Področje raziskovanja pa se je poleg osnovne šole razširilo tudi na področje srednjega izobraževanja.
Keywords: Pedagoški inštitut; Ljubljana; 40 let; obletnice