Raziskovalno delo na II. gimnaziji Maribor in vloga šolske knjižnice - Holnthaner Zorec, Katja (Šolska knjižnica, 2014)
Na II. gimnazijo Maribor se vpiše veliko dijakov, ki so že v osnovni šoli bili evidentirani kot nadarjeni. Za razvijanje njihovih potencialov šola ponuja veliko zunajšolskih dejavnosti. Ena od dejavnosti je tudi raziskovalno delo, ki ima na šoli že več kot 30-letno tradicijo. Dijakom nudi priložnost za spoznavanje znanstvenih metod dela, razvijanje raziskovalnega pristopa, razvoj kritičnega mišljenja in akademske poštenosti. Dijake, ki se odločijo za raziskovalno delo, sistematično spremljamo in jih učimo, kako pristopiti in izvesti raziskovalno delo. Veliko vlogo ima tudi knjižnica, ki najprej s svojim gradivom omogoči pridobivanje informacij, potem pa tudi organizirano dijakom raziskovalcem predstavi iskanje informacij, izbor, analizo in uporabo informacij.
Keywords: bibliopedagoško delo; gimnazije; nadarjeni dijaki; nadarjenost; raziskovalno delo; šolske knjižnice