Additions to the Crambidae (Insecta: Lepidoptera) fauna of Croatia and Bosnia & Herzegovina - Koren, Toni (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2020)
Med nedavnimi raziskavami metuljev na jugu Hrvaške ter v Bosni in Hercegovini je bilo najdenih več vrst družine Crambidae, ki v teh državah prej niso bile zabeležene. Ena vrsta, Friedlanderia cicatricella (Hübner, 1824), je bila prvič zabeležena na Hrvaškem, medtem ko je bilo v Bosni in Hercegovini prvič zabeleženih pet vrst: Euclasta splendidalis (Herrich-Schäffer, 1848), Dolicharthria bruguieralis Zeller, 1847, Chilo phragmitella (Hübner, 1810), Sclerocona acutella (Eversman, 1842)in Duponchelia fovealisZeller, 1847. Vse vrste so bile zabeležene v južni Dalmaciji in Hercegovini, kar kaže na pomen območja za favno družine Crambidae in potrebo po nadaljnjih favnističnih raziskavah.
Keywords: Bosna in Hercegovina; Bosnia and Herzegovina; Crambidae; Croatia; delta reke Neretve; grass moth; Hrvaška; Hutovo blato; Insecta; invasive species; invazivne vrste; Lepidoptera; Metulji; močvirja; Neretva river delta; travniške vešče; wetlands; Žuželke