Omejitveni dejavniki pri statični apneji - Koštomaj, Aleš (Šport (Ljubljana), 2017)
Že vse od prvih globinskih tekmovanj pri potapljanju na dih se sprašujemo, kje so končne meje človeških zmogljivosti in kateri dejavniki bodo določili te meje. Potapljači na dih so že močno presegli vse dosedanje napovedi strokovnjakov pri globinskih potopih in času trajanja potopa. Glavni dejavnik uspešnosti pri vseh tekmovalnih disciplinah apneje je čas trajanja apneje. Ta čas se lahko podaljša z vsemi sredstvi, ki povečujejo celoten volumen kisika v telesu, sposobnost premagovanja hipoksije in hiperkapnije ter intenzivnost presnove. V tem članku vam bomo podrobneje predstavili te glavne omejitvene dejavnike.
Keywords: breath-hold diving; fiziologija; limiting factors; omejitveni dejavniki; physiology; potapljanje na dih; sport; static apnoea; statična apneja; šport