Izzivi uporabe neverjetnostih spletnih panelov v družboslovnem raziskovanju - Vehovar, Vasja (Teorija in praksa, 2022)
V sodobnem družboslovnem raziskovanju se anketiranje izvaja predvsem prek spleta. Pri tem se zaradi visokih stroškov rekrutiranja enot v vzorec vse pogosteje uporabljajo spletni paneli. Gre za velike baze potencialnih anketirancev, ki so podali soglasje, da za določeno nagrado sodelujejo v različnih spletnih anketah. Večina tržnih ter določeni delež raziskav javnega sektorja sta že prešla na neverjetnostne spletne panele, ki so bistveno cenejši od anket na osnovi verjetnostnih vzorcev. Te pa na drugi strani zagotavljajo večjo točnost anketnih ocen. Članek pregleda evalvacije neverjetnostnih spletnih panelov, ilustrira tipične težave, ki pri tem nastajajo, ter predstavi smernice za presojo o njihovi uporabi.
Keywords: družboslovno raziskovanje; Spletne ankete; svetovni splet; trženje; Vzorčenje