Imperializem, globalizacija in geopolitični konflikt - Rutar, Tibor (Teorija in praksa, 2016)
Na področju mednarodnih odnosov je v zadnjih letih neortodoksni historični materializem vse vidnejša in živahnejša paradigma. Teoretiki na različne in vznemirljive nove načine odgovarjajo na temeljna področna vprašanja, kot so: kaj so mednarodni odnosi, kdaj, zakaj in kako so nastali, kako delujejo v različnih kontekstih in obdobjih, kaj so njihove strukturne značilnosti in principi. V članku predstavimo neortodoksne marksistične odgovore na nekatera izmed teh vprašanj. Naša izhodiščna teza je, da obstoječe marksistične in neorealistične teorije geopolitike niso ustrezne, zato se v prvem delu članka posvetimo predstavitvi in kritiki teh teorij. V drugem delu članka predstavimo in zagovarjamo alternativno teorijo narave in sprememb meddržavnega sistema po koncu srednjega veka, sploh kar zadeva imperializem in globalizacijo.
Keywords: geopolitika; Globalizacija; Globalization; Historical materialism; Imperialism; Imperializem; International relations; Marksizem; Marxism; Mednarodni odnosi; Zgodovinski materializem